GÖNÜL

   "Özgürlük, bağımsızlık ve benlik dolu günümüz dünyasına doğmuş bizler bunun bedelini yalnızlığa kurban olarak ödemek zorundayız."
   Natsume Sōseki'nin Japonca aslından Türkçe'ye çevrilen ikinci kitabı olma niteliği taşıyan Gönül isimli romanını okuma şansını sonunda bulabildim. Çoğu dilde orijinal ismi olan "Kokoro" ismiyle çevrilmiş olsa da şanslıyız ki bizim dilimizde bu kelimenin çok hoş bir karşılığı bulunmakta, gönül. Kelime anlamı olarak kalp veya yürek ile aynı anlama gelse de kitabı okuduktan sonra anlayacağınız üzere, yazarın kitaba vermek istediği isim sadece kalp gibi bir kelime ile karşılanamaz. Birbirinden çok farklı hayatlar yaşayan iki yabancı arasında filizlenen dostluk ile başlayan kitap, hocam diye bahsedilen karakterin eşine olan sevgisi, aile ve arkadaşlık ilişkileri ile devam etmekte. Yani kitabın her köşesinde farklı gönül bağları mevcut. İşte bu yüzden sevgiyi ve duygusallığı en iyi temsil eden "gönül" kelimesi bu roman için en uygun seçim olmuş.
   Kitap,  üniversite son sınıf öğrencisi olan karakterimizin tatile gittiği zaman tanıştığı ve hocam diye hitap ettiği diğer ana karakterimiz ile tanışması ile başlıyor. Bir süre bu ikilinin yakınlaşması ve birlikte daha çok vakit geçirmeye başlamasını görüyoruz. Daha sonra öğrenci olan karakterimizin özel hayatından daha yakından bahsediliyor ve kitaba aile bağları da dahil oluyor. Bu sırada babasının ağır hasta olmasına rağmen ani bir kararla hasta babasını bırakıp hocasının yanına gitmek için evden ayrılıyor. İlerleyen bölümlerde karakterimizin bu ani kararı vermesini sağlayan mektubu okuyoruz. Bu mektup sayesinde arkadaşlık ilişkileri içinde de gönlün ne kadar acı çekebileceğine tanık oluyoruz.
   Kitap boyunca okuyuculardan hiçbir şey saklanmıyor. Yaşanan olayı değil bu olayın yaşanma nedenini merak ettiriyor. Toplamda üç bölümden oluşan kitabın ilk iki kısmı genel olarak sakin ilerlemekte. Son bölümde ise kitap boyunca merak ettiğiniz sorular yanıtlanıyor, bu nedenle biraz daha heyecanla okumaya başlıyorsunuz. Sadece son bölümde yazılan uzun bir mektubu okuyor olsak da bana göre bütün kitap bir mektup olarak yazılmış izlenimine sahip. Yazar, bizlerden kitabın sonunu saklayıp şaşkınlık duygusu yaratmak yerine olayları bizlere temiz bir dille anlatıp içimizdeki hüzün duygusunu daha çok ortaya çıkarmak istemiş.
                             
   İnsanlara güvenmenin ne kadar zor olduğunu ve insanın kendine bile güvenemeyeceği zamanların olabileceği gerçeğinin getirdiği acı sonlardan bahseden yazarımız bizlere o dönem Japonya'sındaki yaşam tarzı ve insan ilişkilerini de çok güzel bir dille aktarıyor. Ayrıca 1955 yılında beyaz perdeye uyarlanan romanın tek bölümlük bir animesi de mevcut.
   İki gün içerisinde bitirebileceğiniz, okurken hem içinizi ısıtacak hem de yüreğinizi burkacak bir roman. Gönül, özellikle Japon kültürü ve edebiyatına ilgisi olan okurlara kesinlikle önerebileceğim bir eser.
GÖNÜL GÖNÜL Reviewed by Selin on 19.7.21 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.