Dünya çapında fantastik kitaplara yön veren ve yeni bir çağ açan Hobbit kitabından bahsetmeden geçemeyiz. Yazıldığı dönemde başka bir örneğine rastlanmadığı için yayın evlerini bu kitabı basmaya ikna etmek Tolkien için çok zor olmuştur. Fakat uzun uğraşlar sonucunda Hobbit kitabı basılmış ve okurlarıyla buluşmuş. Zamanla kimsenin beklemediği bir ilgi görmesinin üzerine Tolkien devam kitabı olarak Yüzüklerin Efendisi serisini yazmış ardından da kocaman bir evren yaratmıştır. Şu an bir çok oyuna, kitaba, filme ilham kaynağı olan Orta Dünya, minik bir hobbitin hikayesi sayesinde ortaya çıkmıştır.
Bahsettiğimiz hobbit, kitabın da baş kahramanı olan Bilbo Baggins. Onu, Yüzüklerin Efendisi serisinden tanıdığınız Frodo'nun amcası olarak da hatırlayabilirsiniz. Fakat bu hikaye henüz Frodo'dan çok önceki zamanlarda geçiyor.
Bilbo, minik evinde zamanını huzur içinde geçirirken bir gün beklenmedik bir misafir kapısını çalar. Bu misafir Gri Gandalf'dan başkası değildir. Gandalf asla eli boş gelmediği için bu sefer de yalnız değildir. Arkasından tam 13 cüce efendi, minik hobbit evine girmeye başlarlar. Tabii misafirlerden pek hoşlanmayan hobbitimiz bu durum karşısında ne yapacağını bilemez ve onları iyi karşılamaz. Sonrasında cüceler Bilbo'ya orada olma nedenlerini anlattıklarında işler daha da karışır.
Yalnız Dağ'da inanılmaz bir zenginlik içinde yaşayan cüce halkı o kadar çok altına ve elmasa sahipmiş ki uzak diyarlarda yaşayan korkunç ejderha Smaug'u kendilerine çekmişler. Smaug, cüce halkının hazinesini ele geçirmek için Yalnız Dağ'a saldırmış ve başarılı olmuş. Cüce kralı bütün o altınların şehvetine yenik düşmüş ve sarayını terk edemeden Samug'un gazabına uğramış. Kralın oğlu Thorin ise yıllar sonra yanına en güvendiği 12 adamını da alarak bir zamanlar onlara ait olan hazineyi Smaug'dan geri almak için yola koyulmuşlar. Ancak öncelikle bir hırsıza ihtiyaçları vardı. Ejderhanın koruduğu hazinenin içinde öyle bir cevher vardı ki bütün altınlardan daha değerliydi. Dağın kalbi olarak da bilinen Arkentaşı. Öncelikle bu elması çalmaları gerekiyordu fakat bu iş için usta bir hırsıza ihtiyaçları vardı. Gandalf ise Bilbo Baggins'in en uygun kişi olduğunu düşünerek cüceleri ona yönlendirmişti. Bilbo, önce bu işi kabul etmemiş hatta onları evinden kovmaya çalışmışsa da sabah olduğunda o da cücelere katılmıştır.
Böylece minik hobbit kendini unutulmaz bir maceranın içinde buluverir. Yolculukları sırasında çeşitli düşmanlarla savaşırlar ve yeni dostlar edinirler. Troller tarafından yenilmekten kurtulmak ve yarı ayı, yarı insan, vahşi bir yaratık tarafından korunmak gibi. Tabii ki bu yolculuk sırasında kimsenin bilmediği bir şey bulur, hobbit Bilbo Baggins. Kendisi de bulduğu şeyin gücünü anlayamaz ilk başta. Daha doğrusu çaldığı şeyin. Evet bu yolculuk sırasında tek yüzük Gollum'u terk eder ve Bilbo'ya geçer ve Orta Dünya'nın kaderi tamamen değişir. Daha sonra olacaklar ise başka bir hikayedir. Bu hikayede bir sürü yeni ve çok önemli karakter ile de tanışmış oluyoruz.
Yolculukları sırasında başlarına gelenleri ve ejderha Smaug ile karşılaşmalarını öğrenmek için kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca asla filmlerinden yargılayarak kitabın da kötü olduğunu düşünmeyin çünkü tam tersine. Kitap ve filmler arasında o kadar çok fark var ki kitabını okuduktan sonra filmlere bir daha aynı gözle bakamayacaksınız. Ben karakterlerin beyaz perdeye çok güzel aktarıldığını düşünüyorum ama hikayeye gelecek olursak çok fazla eksik ve değiştirilmiş sahneler var. Karakterler konusunda beğenmediğim tek şey ise kitapta olmayan karakterlerin filmde geçiyor olmasıydı.
Ayrıca herkesin filmleriyle bildiği Hobbit üçlemesinin kitabı tek cilt ve birçok farklı baskısı bulunmakta. Benim okuduğum, ek açıklamalı ve illüstrasyonlu baskısıydı. Çizimler bu tür kitaplarda o anın içine girmenizi ve o zamanı, çevreyi daha iyi anlamanızı sağlıyor. Orta Dünya ve Tolkien kitaplarına fazla ilginiz yoksa düz basımını alabilirsiniz. Ama gerçekten ilginiz varsa ek açıklamalı halini daha çok seveceksinizdir.
Kitap hakkında söyleyebileceğim kötü hiçbir şey yok. Her zamanki gibi fantastik kitapları sevenlerin okuması gerektiğini düşünüyorum çünkü bu tür kitapların başlangıcı ve kendisinden sonraki yazarların en büyük ilham kaynağı diyebiliriz Hobbit için. Hakkında daha yazılacak çok şey var ama kitabı okumanızı ve devamını kendinizin yorumlamanızı isterim.
HOBBIT
Reviewed by Selin
on
10.12.20
Rating:
Hiç yorum yok: